Geplaatst op

Gewasbescherming in bio: met de natuur als bondgenoot

In de biologische landbouw werken we zo natuurlijk mogelijk. Ook als het gaat om het beschermen van onze planten tegen ziektes, plagen en onkruid. Want planten beschermen, dat kán – en gebeurt – zonder chemisch-synthetische middelen.

Alleen wat de natuur toelaat

In de biolandbouw zijn gewasbeschermingsmiddelen streng gereguleerd. Alleen middelen waarvan de actieve stof van natuurlijke oorsprong is, zijn toegestaan. Denk aan plantaardige oliën, zeep of zwavel. Chemisch-synthetische stoffen zijn uitgesloten, een bewuste keuze om de impact op bodem, lucht en water zo klein mogelijk te houden.

Slimme methodes in plaats van chemie

Bioboeren doen meer dan spuiten. Ze zetten ook allerlei slimme technieken in die mét de natuur werken:

  • Nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes, die bladluizen opeten.
  • Feromonen: geurstoffen die mannetjes-insecten in de war brengen, zodat ze zich niet kunnen voortplanten.
  • Strobedekking of mulch om onkruid te onderdrukken.
  • Wieden met de hand of machine, als dat nodig is.

Deze aanpak zorgt ervoor dat de bodem gezond blijft, het grondwater schoon blijft en de biodiversiteit op en rond het veld behouden wordt.

Geplaatst op

Waarom is een levende bodem zo belangrijk?

Loop eens een biologische boerderij op, en je merkt meteen: hier draait álles om de bodem. Een echte en levende grond. En dat is niet zomaar. In de biologische landbouw groeien planten altijd in volle grond omdat dat simpelweg de beste plek is voor gezonde groei.

De bodem bruist van leven

De bodem is niet zomaar een hoop aarde. Het is een bruisende wereld van bacteriën, schimmels, wormen en andere kleine beestjes. Samen vormen ze een complex ecosysteem dat planten voedt, beschermt en helpt groeien. Zo krijgen onze planten alles wat ze nodig hebben om sterk en gezond te groeien. Omdat de bodem zo belangrijk is, geven we die extra veel zorg. We gebruiken organische bemesting, zoals compost of mulch. Dit voedt niet alleen de plant, maar ook het bodemleven.

Ook werken veel boeren met teeltrotatie: elk jaar komen er andere gewassen op het veld. Zo raakt de bodem niet uitgeput en blijven ziektes beter onder controle.

Een gezonde bodem = gezonde voeding Een levende bodem levert gezonde, sterke planten op — en dus ook voedzame, smaakvolle voeding op jouw bord.

Wanneer spreek je van biogrond?

Om van biogrond te spreken moet je aan veel voorwaarden voldoen. Zo gaat alles in grote lijnen in zijn werk: Om een perceel om te schakelen naar bio moet je zeker 2 jaar rekenen. Dit is om ervoor te zorgen dat de bodem voorbereid is op biologische teelt en om eventuele residuen uit de grond te laten verdwijnen. Op gangbare grond kan het namelijk gebeuren dat er gebruik werd gemaakt van chemische gewasbescherming en kunstmest. Sporen hiervan kunnen een tijdje in de bodem blijven. Centraal in bio staat een evenwichtige, levende bodem. Chemische gewasbescherming is dus uit den boze. De bodem krijgt alle aandacht. In de omschakelingsperiode spreek je van bio in omschakeling. Pas na twee jaar krijg je officieel het bio-label. Omschakeling vergt enorm veel tijd en energie, maar het is zeker de moeite waard.

Geplaatst op

Teeltrotatie: zo houden we de bodem in topvorm

Een gezonde bodem vraagt om zorg en afwisseling. Daarom werken veel bioboeren met teeltrotatie, ook wel vruchtwisseling genoemd. Het klinkt misschien technisch, maar het principe is simpel: elk x aantal jaar komt er een ander gewas op hetzelfde stuk grond. Bij veel van onze planten is dit minder van toepassing. De blauwe bessen, bramen, stekelbessen zijn planten die voor een zeer lange periode blijven staan en vrucht geven. Onze zelfpluk aardbeien en frambozen zijn dan weer wel planten die genieten van een rotatie.

Waarom is teeltrotatie zo belangrijk?

Als je steeds hetzelfde gewas op dezelfde plek teelt, raakt de bodem uitgeput. De grond verliest dan voedingsstoffen en wordt vatbaarder voor ziektes en onkruid. Door af te wisselen, geef je de bodem tijd om te herstellen én houd je hem vruchtbaar. Teeltrotatie bevordert de bodemstructuur, onderdrukt onkruid, beperkt ziektes en plagen en zorgt ervoor dat planten alle nodige voedingselementen vinden

Het gevolg? Sterkere planten én minder nood aan gewasbescherming — precies wat je wil in de biologische landbouw.

Soms heeft de bodem ook rust nodig

Niet elk perceel hoeft elk jaar een oogst op te leveren. We laten soms een stuk veld braak liggen zodat dit stuk kan herstellen voor toekomstige planten. Zo krijgt de bodem letterlijk de tijd om op adem te komen. Zo garanderen we dat de bodem ook op lange termijn levend en vruchtbaar blijft.

Geplaatst op

Biocontrole: streng maar rechtvaardig

“Bio” is geen loos label. Achter elk bioproduct zit een streng controlesysteem dat ervoor zorgt dat jij als consument kunt vertrouwen op wat je koopt. En dat begint op het veld – of in de stal – van de bioboer.

Wie controleert bio?

In België zijn er drie erkende controle- en certificatieorganisaties:
Certisys, TÜV Nord Integra en Foodchain ID Certification (vroeger Inscert Partner). Deze onafhankelijke instanties houden elk biobedrijf nauwlettend in het oog.

Wat wordt gecontroleerd?

Minstens één keer per jaar komt er een biocontroleur langs. Die kijkt of het bedrijf alle regels uit de Europese biowetgeving volgt. Alles wordt gecontroleerd:

  • de percelen
  • de verwerkingsruimtes
  • de opslagplaatsen
  • de administratie en facturen

En er is meer: ook tussendoor kunnen er onaangekondigde controles of steekproeven plaatsvinden. Zo blijven de regels niet alleen op papier bestaan, maar ook in de praktijk.

Wat als er iets misloopt?

Als de controleur een fout opmerkt, krijgt het bedrijf de kans om die zo snel mogelijk recht te zetten. Gebeurt dat niet, dan kunnen er gevolgen zijn — van waarschuwingen tot het tijdelijk verliezen van het biocertificaat. Zo blijft de betrouwbaarheid van het biolabel gegarandeerd.

Geplaatst op

EASY BREAKFAST

💛 EASY BREAKFAST 💛

Omdat het gewoon altijd lekker moet zijn maar soms ook heel snel moet gaan…

Dit leuke glaasje was in 1, 2, 3 gevuld met heerlijk lekkers en…ik moest er geen moeite voor doen.
Alles voorradig in de (koel)kast en wat was dat smullen…

💛 1 el marmelade sinaas zoet @bio_dor
💛 3 el skyr natuur(of Griekse yoghurt)
💛 1 Nuts & Berries reep Dark Chocolate & Salted Caramel @bio_dor

Wat een smaakbommetje! Deze marmelade is echt fantastisch, zowel qua smaak als qua structuur. Swipe even door de foto’s om de heerlijke stukjes sinaasappel te zien. Echt óverheerlijk! Hoewel ik normaal nooit kies voor marmelade bij een ontbijt, is deze combi echt heel lekker!

Sowieso vind ik skyr of Griekse yoghurt een meerwaarde in een yoghurtbowl door de stevige en romige structuur. Op die manier heb je ook echt een verzadigd gevoel na je ontbijt.

Tenslotte werkt de reep het af. Geen zoets nodig bij de skyr want de reep on top is een ware smaakbom. Perfecte om eens variëren in plaats van met granola! De repen van @bio_dor komen trouwens in heel wat smaken voor, dus voor elk wat wils. Deze met donkere chocolade en salted caramel matcht perfect met de marmelade!


Wat denken jullie? De fruitige toets met de marmelade in combi met de heerlijke crunchy bite van de reep… Iets voor jullie?

Geplaatst op

ROLLETJES MET KWEEPEERGELEI EN GEITENKAAS

ROLLETJES MET KWEEPEERGELEI EN GEITENKAAS

🍹RECEPT:

– 1 rol bladerdeeg – kant en klaar en bio

– 2 eetlepels kweeperengelei, van Bio d’Or natuurlijk 😍

– 1 eierdooier – bio

– 100 gr zachte geitenkaas – bio

– 2 eetlepels pistachenoten – bio

– tijm – bio

Verwarm de oven voor op 190°. Rooster de pistachenoten in een pan en hak ze grof. Bestrijk het bladerdeeg met een laagje zachte geitenkaas en een fijn laagje kweepeergelei. Bestrooi met de pistachenootjes en de tijm. Rol het deeg op en snij het in plakjes van 1 à 2 cm. Leg de rolletjes op een met bakpapier beklede bakplaats en bestrijk met de eidooier. Bak ze 15 à 18 minuten in de oven. Heerlijk! 😋

Geplaatst op

SWEET HARTS

❤️ SWEET-HEARTS ❤️

Valentijn

dat telt voor iedereen die je graag ziet.
Of dat nu voor de liefde van je leven, je ouders of je beste vriend of vriendin is…you do you.
Doe je er niet aan mee, ook helemaal ok 😊

Hoewel wij ook vaak zeggen dat je van élke dag Valentijn moet maken, vind ik het toch ook leuk om iets speciaals te doen.
Sinds de kids er zijn, is dat ook vaak iets samen met hen. Vandaag probeerden we alvast een Valentijnsdessertje uit.
Een klassieker met een twist.
Met deze hartjes van koekjestaart met confituur en sprinkels verover je ieders ❤️.

Benodigdheden:
27 petit-beurre koekjes – 1 kop lauwe melk – 4 el roomboter – 2 el bloemsuiker – 2 el frambozengelei Bio d’Or – sprinkels

Zo maak je het:
Meng de roomboter met de bloemsuiker in een potje. Neem een groot plat bord, dip 9 koekjes heel kort in de lauwe melk en schik ze naast elkaar als bodem op het bord (3 × 3).
Smeer een fijn laagje gelei over de koekjes, gevolgd door een laagje botercrème. Herhaal met nog 2 lagen van elk.
Zet het bord enkele uurtjes in de koelkast tot je een stevige taart hebt. Je kan die zo afwerken met sprinkles en confituur maar wij staken er hartjes uit met koekjesvormpjes. Strooi er sprinkles over en eindig met een klein rondje gelei in het midden.

Succes verzekerd hiermee en superleuk om samen met je kids te maken als Valentijnsdessertje! 🤩

Geplaatst op Geef een reactie

TOURNEE MINERALE

🍹 Tournée Minerale 🍹

Enkel frisdrank of water tijdens tournee minerale!? Creëer iets unieks en maak een mocktail!
🤩 Probeer een appel-vlierbloesem-mocktail.
Het ziet er niet alleen aantrekkelijk uit, het is enorm lekker en gemakkelijk om klaar te maken.

🍹RECEPT:
– 2 limoenen (Bio)
– ½ citroen (Bio)
– 100 ml vlierbloesemsiroop van Bio d’Or
– 100 ml troebel appelsap van Bio d’Or
– 500 ml spuitwater


Breng alle ingrediënten samen in een kan. Schenk het uit in met ijs gevulde glazen. Werk af met een schijfje citroen of limoen. Geniet! 😋

Geplaatst op Geef een reactie

YOGHURTBOWL

❤️ YOGHURTBOWL ❤️

Hiervoor mag je me altijd wakker maken…
Heerlijke smeuïge Griekse yoghurt, een fruitje en knapperige granola. Love it!
Niet alleen als ontbijt trouwens maar ook het perfecte tussendoortje.

In de zomermaanden heb ik altijd wel vers rood fruit in huis maar in de winter vind ik deze coulis van @bio_dor een heerlijk alternatief om een yoghurtbowl een fruitige toets te geven mét een knipoog naar de zomer.
Én…ik heb het altijd in vooraad staan want de glazen flesjes zijn heel lang houdbaar. Geen nood dus als er geen vers fruit in huis is.

Naast deze yoghurtbowl zijn de coulis ook perfect om mee aan de slag te gaan voor mocktails, dessertjes, ijsjes…
Wist je trouwens dat het grootste deel van de vruchten voor de @bio_dor producten lokaal geteeld worden en bovendien ook biologisch zijn?

Welk smaakje zou jij kiezen…framboos, aardbei, woudvruchten of blauwe bes? Of doe je gewoon zoals ik en wissel je graag af?

Fijne dinsdag 😘

Geplaatst op Geef een reactie

SMOOTH SUNDAY

🍊 SMOOTH SUNDAY 🍊

Zondag…dat is samen gezellig ontbijten. Mét een extraatje erbij natuurlijk!
Sowieso een eitje maar naast koffie ook vaak een lekker sapje of zoals vandaag een glaasje smoothie.
Soms maak ik die zelf maar ik heb ook altijd de smoothies van @bio_dor in huis. Want wees eerlijk…sommige zondagochtenden wil je ook gewoon weinig werk hebben he 😊
De kids zijn ook grote fan dus blij dat zij ook wat extra vitamientjes binnenkrijgen zo. Swipe maar voor de pretoogjes van Madeleine 🥰🍊

De smoothies zijn er in handige glazen flesjes van 25 cl maar ook in grote flessen van 1 l.
Het grote pluspunt voor mij is dat ze niet in de koelkast bewaard moeten worden (altijd plaats te kort toch hé daar) maar gewoon in de voorraadkast kunnen staan.
Ook heel handig is dat de glazen flesjes een hele lange houdbaarheidsdatum hebben. Je kan er dus een grote voorraad van voorzien, met lekker veel verschillende smaakjes om naar hartelust te variëren.
Wij kozen vandaag voor de ORANGE VITALITY, met fruit en niets anders: sinaasappel, appel, banaan en mango (allemaal bio trouwens) Maar ook de GOLDEN GINGER, RED POWER, BLUE ANTIOXIDANT, DARK ENERGY,… zijn heerlijke smaakjes.

Geniet van jullie zondag 😘